v souladu s přírodou
Z Moravy jsem si přivezla asi 10kg bezinek, které teď postupně zpracovávám. Z části jsem připravila sirup, něco jsem zmrazila k pozdější přípravě pečených čajů a z toho co zbylo právě vařím už druhou dávku velmi chutného a zdravého bezinkového nápoje.

Bezinky totiž mírní nejrůznější bolesti kloubů, nervů, páteře a působí mírně protizánětlivě.

Popíjením bezinkového Tranku si tedy posílíte a zklidníte nervovou soustavu. To zní dobře, ne? A ještě k tomu je to mňamka. Jen se nesmí nic přehánět, protože bezinky mají také mírně projímavý účinek, což možná také někdo přivítá.

Tento lektvar je určen pouze dospělým osobám, protože obsahuje alkohol. Doporučená dávka je jedna sklenka denně, nejlépe na večer.
CIMG6341.JPG
1 kg zralých bezinek
1 svazek meduňky
2 l vody
1 lžička mletého zázvoru nebo o něco víc strouhaného čerstvého
1 lžička citrónové kůry
1 kg přírodního cukru
0,4 - 0,5 l alkoholu (nejlépe domácí pálenka nebo vodka)

Bezinky je důležité sbírat i se stopkami, aby nám z nich neutekla drahocenná šťáva. Odvážíme něco přes 1 kg bezinek, které dobře promyjeme a pomocí vidličky odstopkujeme přímo do hrnce ve kterém budeme nápoj vařit. Dále už nepromýváme, protože z bezinek začíná vytékat šťáva. Bezinky zalijeme 2 litry vody a vaříme 40 min.. Dále přidáme mletý zázvor, nasekanou meduňku, citrónovou kůru a vaříme ještě 20 min.. Po zchladnutí přecedíme přes plátno a všechnu šťávu vymačkáme. Přidáme 1 kg cukru a zahřejeme. Stačí jen tak, aby se nám cukr rozpustil. Opět necháme zchladnout a vmícháme poslední ingredienci a tou je alkohol, který tomu přidá správnou sílu a náš Trank zakonzervuje. Teď už stačí jen slít ho lahví a dobře uzavřít.

Skladujte v chladu a temnu.

Na zdraví a pevné nervy :-)

Nejčtenější články a recepty

Domácí zubní pasta
Domácí zubní pasta
Bylinková zahrádka za oknem
Bylinková zahrádka za oknem
Prací gel
Prací gel
Muffiny s ovocem a vločkami
Muffiny s ovocem a vločkami
Domácí sirup
Domácí sirup
Aloe vera
Aloe vera
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one