v souladu s přírodou
CIMG7515.JPG
Jitrocelový sirup používaly naše babičky, prababičky i jejich prababičky. Záznamy o léčivých účincích jitrocele pocházejí již se starého Řecka, což je důkazem léty prověřeného medikamentu.

Jitrocele existuje několik druhů. Nejznámější a nejpoužívanější k těmto účelům je jitrocel kopinatý. Jeho mladé, tenké, dlouhé listy sbíráme za suchého dne v čisté přírodě, nejlépe kolem 14 hod.. Použít můžeme také jitrocel větší, který je také léčivý a nejdeme ho jako plevel na všech zahradách.

K léčebným účelům se používá list jitrocele a občas i semeno. Listy mají hojivé a protizánětlivé účinky. Sirup z jitrocele se pak používá zejména při kašli a nachlazení.
Příprava sirupu
Potřebujeme:

Listy jitrocele (můžeme přidat i květy bez stonků)
třtinový cukr
sklenici od okurek

Listy nasekáme nebo natrháme na malé kousky a postupně po vrstvách je vkládáme do čisté sklenice. Vždy 2 cm vrstvu jitrocele, pak 2 cm vrstvu cukru a tak pokračujeme až do zaplnění celé sklenice. Na vrchu musí být vždy vrstva cukru.

Cukrem zde není vhodné šetřit. Slouží jako konzervant a nosič. Když to ošidíme, sirup nám může zplesnivět.

Naplněnou sklenici uzavřeme a postavíme do temna nejlépe na 2 měsíce. Průběžně kontrolujeme. Objem se bude zmenšovat a cukr karamelizovat. Po uplynutí doby sirup přecedíme přes plátno a uchováváme v malých dobře uzavřených skleničkách v chladu a temnu.

Při potížích užíváme 3 - 4 lžičky denně.

Nejčtenější články a recepty

Domácí zubní pasta
Domácí zubní pasta
Bylinková zahrádka za oknem
Bylinková zahrádka za oknem
Prací gel
Prací gel
Muffiny s ovocem a vločkami
Muffiny s ovocem a vločkami
Domácí sirup
Domácí sirup
Aloe vera
Aloe vera
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one