v souladu s přírodou
CIMG3216.JPG
CIMG3285.JPG
Pokud Vám zbyly ještě nějaká jablíčka, pojďme je spolu zpracovat.

Uvaříme si jablečné pyré - přesnídávku a nasušíme křížaly.

Přesnídávka

Oloupaná a jadřinců zbavená jablíčka nakrájíme na menší kostky a vložíme do hrnce. Mírně podlijeme vodou a pomalu vaříme. Pokud máte rádi jako já kombinaci jablíček se skořicí, můžete ji přidat (popř. badyán, také výborné koření k dochucení). Musíme hlídat stav vody a promíchávat, aby se nám jablíčka nepřipálila. Podle toho jak máme jablka kyselá můžeme přidat cukr. Po rozvaření rozmixujeme a horké plníme do čistých sklenic. Sterilizujeme 20 min. při 80°C nebo jako já v myčce na nejvyšší teplotu.

Křížaly

Jablka umyjeme a nakrájíme na stejné plátky. Kulatým vykrajovátkem nebo nožem odstraníme jadřince (komu nevadí jadřinec, odstraní jen pecky).
Teď už zbývá jen usušit. Nejlépe se suší zavěšené nad kamny. Já suším rozložené na bílém papíře na topení.
Můžete sušit také v mírně pootevřené troubě 2 hodiny na 45°C a pak pár hodin na 70°C nebo v sušárně.

Stejným způsobem si můžete usušit třeba hrušky - velmi slaďoučká pochoutkou nebo pomeranče - k ozdobení vánočního věnce nebo stromu.

Nejčtenější články a recepty

Domácí zubní pasta
Domácí zubní pasta
Bylinková zahrádka za oknem
Bylinková zahrádka za oknem
Prací gel
Prací gel
Muffiny s ovocem a vločkami
Muffiny s ovocem a vločkami
Domácí sirup
Domácí sirup
Aloe vera
Aloe vera
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one