v souladu s přírodou
CIMG6061.JPG
Ležet v bazénku a pojídat rybíz přímo z keříků, tak tak u nás vypadá letní idylka. O prázdninách je u nás velmi živo. Spousta dětí a kupa známých. Každý si rád nasbírá nějaké ty třešně nebo rybíz, kterého máme opravdu hodně. Klasicky velkou část zamrazím, něco zavařím, udělám marmeládu a pečený čaj, ale loni jsem narazila na zajímavý recept na rybízové brusinky a samozřejmě jsem jej hned vyzkoušela. Výsledek mile překvapil celou rodinku i známé, kterým jsem se pochlubila tím co nového zase vzniklo v mé kuchyni.

Takže, jestli máte rybíz a chcete vyzkoušet něco nového, tak vřele doporučuji tuto kořeněnou rybízovou zavařeninu.
Recept
2 kg rybízu červeného nebo může být i směs
140 g třtinového cukru
2 lžičky mleté skořice
2 lžičky kuliček jalovce
1 lžičku hřebíčků
2 lžičky citronové kůry
rum (kdo je proti, vynechá)

Očištěné kuličky rybízu promícháme v hrnci s cukrem a kořením a necháme 24 hod. odpočívat. Druhý den směs pomalu přivedeme k varu a vaříme 25 min.. Není třeba vůbec míchat, ale mě to nikdy nedá a když se objeví uprostřed hrnce pěnová sopka, tak zasáhnu :-).Horké plníme do čistých sklenic (sklenice sterilizuji v troubě při 100°C asi 10 min.). Do každé skleničky přidám na závěr 2 lžičky rumu, uzavřu a otočím na víčko. Po 10 min. převrátím sklenice zpět a přikryji utěrkou.


Tuto zavařeninu můžete použít do pohárů, pečených i nepečených dezertů, jogurtů, palačinek, ale také k sýrům a nebo k svíčkové.

Nejčtenější články a recepty

Domácí zubní pasta
Domácí zubní pasta
Bylinková zahrádka za oknem
Bylinková zahrádka za oknem
Prací gel
Prací gel
Muffiny s ovocem a vločkami
Muffiny s ovocem a vločkami
Domácí sirup
Domácí sirup
Aloe vera
Aloe vera
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one