V dnešní době, kdy už seženeme v potravinách nebo v pekárně i několikrát denně spousty druhů čerstvého pečiva, se už k výrobě toho domácího jen málo kdy odhodláme. Myslím si, že je to velká škoda, vždyť to nezabere více času než příprava nedělního koláče a určitě to zvládne každá šikovná hospodyňka.
Co může být lepšího než čerstvě upečený chleba nebo housky. A ta vůně, která se při tom line celým domem až k sousedům, určitě stojí za to.
Příroda nám nabízí nepřeberné množství bylin, které používám ve své kuchyni, ať už čerstvé nebo sušené, skoro každý den. A jelikož venku stále vládne zima, použijeme dnes při přípravě pečiva bylinky sušené. Zalíbí-li se vám tento recept a housky budete péci i v jiných ročních obdobích, určitě použijte byliny čerstvé.
K přípravě těsta budeme potřebovat:
250g hladké pšeničné mouky
250g polohrubé celozrnné pšeničné mouky
1 balíček sušeného droždí
1 lžičku cukru
250ml syrovátky nebo vlažné vody
3 lžíce oleje
2 rovné lžičky soli
2 lžíce sušené celerové nati nebo petrželky
1 lžíce sušené pažitky
1 lžíce sušené cibule
1 malou lžičku kmínu ( mletého, drceného nebo celého)
1 žloutek (na potření)
Všechny suché přísady dobře promícháme, přidáme k nim olej a syrovátku nebo vodu. Vypracujeme tužší těsto, které hněteme dalších 10 min.. To pak necháme alespoň 6 hodin v teple kynout (můžete nechat i pře noc). Poté těsto znovu dobře prohněteme a rozdělíme na 12 stejných dílů. Z každého kousku vytvarujeme kulatou housku, kterou do kříže nakrojíme (asi 1 cm do hloubky). Uložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 min. v teple kynout. Mezi tím rozehřejeme troubu a housky pomažeme rozmíchaným žloutkem s 1 lžící vody nebo mléka. Pečeme asi 25 min. na 180°C.
Housky nám nejvíce chutnají s čerstvým máslem nebo domácím kapaným sýrem. Ten bych doporučila připravit předem a vykapanou syrovátku použít do těsta.