v souladu s přírodou
CIMG7101.JPG
Toto tradiční staročeské jídlo se běžně připravovalo se sušenými švestkami. Ale vlastní sušené švestky má dnes už jen málokdo a ty kupované jsou dosti drahé, proto jsem původní recept jen mírně pozměnila a místo sušených švestek plním jáhelník domácími švestkovými povidly.

K přípravě jáhelníku budeme potřebovat jak jinak než

jáhly - 1 balení
mléko - 1 l
cukr - 1 lžíci
povidla - 1 sklenice

na polití pak 1 vejce a šálek mléka

Jáhly propereme a rozvaříme v mléce na kaši. Musíme často promíchat, aby se nám jáhly nepřipálily. Podle potřeby přidáváme další mléko nebo trochu vody. Hotovou kaši osladíme lžící cukru a její jednu polovinu vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku nebo dortové formy. Potřemy silnější vrstvou povidel a zalijeme zbylou jáhlovou kaší. Na vrch nalijeme vejce rozmíchané v mléce a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Až povrch krásně zezlátne máme hotovo.

U tohoto dnes už téměř zapomenutého pokrmu si můžete třeba zavzpomínat na staré časy, povědět dětem jak se žilo dříve, jak se vařilo a hospodařilo ... nebo si jen tak pochutnat.

Nejčtenější články a recepty

Domácí zubní pasta
Domácí zubní pasta
Bylinková zahrádka za oknem
Bylinková zahrádka za oknem
Prací gel
Prací gel
Muffiny s ovocem a vločkami
Muffiny s ovocem a vločkami
Domácí sirup
Domácí sirup
Aloe vera
Aloe vera
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one