v souladu s přírodou
CIMG5338.JPG
Celá naše rodina miluje polévky. Každý má sice tu svou ,, top polévku '' jiného druhu, ale vývarem s domácími nudlemi nikdo nepohrdne. Babička vždy říkala, že polévka je ,, grunt '' a asi měla pravdu. Néjednou už jsem polívčičkou zpravovala žaludek dětem po nemoci nebo manželovi po náročné večerní schůzi.

Určitě mi dáte za pravdu, že nejlepší polévkové nudle jsou ty domácí. Dříve jsem si myslela, že příprava domácích těstovin je věda, ztráta času a že to zvládne jen babička, ale pak jsem se jednou hecla a zjistila jsem, že je to vlastně zábava a také pak můžu hrdě návštěvě při nedělním obědě říct ,, to jsou moje - domácí ''. No není to paráda?

Věřte nebo ne, příprava těstovin je opravdu kreativní činnost a opět do ní můžete zapojit i děti. Můžete si vyhrát jak se složením tak s tvary. Já ráda experimentuji a zkouším nudle připravovat z nejrůznějších druhů mouky. Preferuji samozřejmě mouky celozrnné, které obsahují vyšší podíl vlákniny nebo jejich kombinace s moukou bílou. Co se týče ozvláštnění, můžeme do těsta přidat třeba bylinky nebo koření. Někdo přidává i přírodní barviva, ale to jsem ještě nezkoušela.
Recept
Vybrala jsem tento univerzální recept, který si pak můžete podle chuti, nálady nebo mouky či bylinek které se na vás usmějí přizpůsobit.

80g hrubé mouky
80g celozrnné mouky (pšeničné, špaldové, grahamové ...)
1 vejce
60 ml vody (3 malé štamprle)

Smícháme mouky, přidáme celé vejce a vodu a na pomoučeném vále zpracujeme tuhé nelepivé těsto. Nesmí však být tvrdé, aby se dalo dobře válet. Podle potřeby můžeme přidat trošičku vody. Pokud by se těsto lepilo, přidáme mouku. Zpracované těsto zabalíme do potravinářské fólie nebo sáčku a necháme 20 - 30 min. odležet.

Pak jej rozdělíme na 2 díly a každý rozválíme na tenkou placku, kterou pomoučíme a necháme oschnout na utěrce. Nesmí nám ale ztvrdnout, to už bychom asi nenakrájeli.

A teď to nejzábavnější. Těsto nakrájíme nožem nebo rádýlkem na pruhy a ty pak na nudličky požadované šířky. (Nebojte se, že je nebudete mít stejně široké. O to je to více originální.)

Takto připravené nudle můžete buď hned uvařit v osolené vodě nebo vrátit na utěrku a nechat pořádně dosušit. Poté je můžete teprve uskladnit.

Nejčtenější články a recepty

Domácí zubní pasta
Domácí zubní pasta
Bylinková zahrádka za oknem
Bylinková zahrádka za oknem
Prací gel
Prací gel
Muffiny s ovocem a vločkami
Muffiny s ovocem a vločkami
Domácí sirup
Domácí sirup
Aloe vera
Aloe vera
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one