v souladu s přírodou
Spousta lidí si myslí, že je kopřiva jen nepříjemný plevel. Já to vidím jinak. Je to bohatý zdroj vitamínů a dalších cenných látek, čehož využívám při domácí léčbě, při přípravě jídel i kosmetiky a také v péči o rostlinstvo. Na úrodu mladých čerstvých kopřiv se vždy těším. Připravuji z nich čistící čaje, tinktury, vlasové vody a také různá zdravá jídla. Své uplatnění si u nás našla i v zahradě, kde nám kopřivový výluh slouží jako postřik proti mšicím a zkvašenou kopřivovou vodu využíváme jako hnojivo.
CIMG5778.JPG
Včera jsem vařila kopřivovou polévku a rozhodla se s vámi podělit o recept. Někomu se tato polévka může zdát trochu netradiční, ale je opravdu jemná a lahodná. Připravuji ji především na jaře, kdy je hojnost mladých kopřiv plných vitamínů.

K přípravě potřebuji:

130 - 150g čerstvých mladých kopřiv
1 velkou cibuli
1 velký stroužek česneku
2 dcl smetany
2 lžíce celozrnné mouky jemně mleté
1 l vody
olej
sůl

2 ks staršího celozrnného pečiva

Postup:

Na oleji nechám zesklovatět cibulku nakrájenou na drobno. Přidám omyté, nasekané kopřivy a dusím za častého promíchání asi 10 min. společně s česnekem utřeným se solí.Přiliji vodu a obsah rozmixuji (pokud nechcete polévku hladkou nemixujte). Přivedu k varu a přidám mouku rozmíchanou ve smetaně. Dobře provařím a dochutím solí nebo domácí podravkou. Manžel si přidává bílý pepř.

Podávám s krutony z celozrnného pečiva.

Přeji zdravou dobrou chuť

Nejčtenější články a recepty

Domácí zubní pasta
Domácí zubní pasta
Bylinková zahrádka za oknem
Bylinková zahrádka za oknem
Prací gel
Prací gel
Muffiny s ovocem a vločkami
Muffiny s ovocem a vločkami
Domácí sirup
Domácí sirup
Aloe vera
Aloe vera
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one