v souladu s přírodou
CIMG3314.JPG
CIMG3320.JPG
Mrkev je jedním z nejlepších zdrojů beta-karotenu, známého antioxidantu snižujícího riziko vzniku některých druhů rakoviny a srdečních potíží. V těle se beta-karoten přeměňuje na vitamín A, který posiluje sliznice, zuby i kosti.( Vitamín A je však rozpustný v tucích, proto je nutné k syrové mrkvi přikusovat chléb s máslem. V případě salátů, pomazánek a jiných dobrot ze syrové mrkve přidávejte kvalitní rostlinný olej.) Pektin obsažený v mrkvi na sebe váže až 80% těžkých kovů obsažených v těle a vylučuje je z organismu ven. Proto by lidé žijící a pracující v průmyslových zónách měli jíst mrkev 4 až 5 x týdně. Ze syrové mrkve je tělo schopno vstřebat pouze 25% obsaženého beta-karotenu, proto je nejlepší konzumovat mrkev vařenou - třeba v polévce.

Připravte si:

8 středních nastrouhaných mrkví
1 větší nakrájenou cibuli
2 stroužky česneku
3 lžíce másla
3 menší brambory
2 lžíce rajčatový protlak
2 bobkové listy
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 lžičky klasického kmínu
2 lžičky citronové šťávy
celerovou nať
hrnek mléka
sůl a pepř

Na rozehřátém másle necháme lehce změknout cibuli a česnek. Přisypeme mrkev, na kostičky nakrájené brambory a na mírném plameni za stálého míchání chvíli opékáme. Přidáme 1,3l vody, oba kmíny, rajský protlak, větší část celerové natě, sůl, pepř, bobkový list a citronovou šťávu. Vaříme 30 min.. Vytáhneme bobkový list a rozmixujeme. Přilejeme mléko a opět přivedeme k varu. Odstavíme a podle potřeby dochutíme. Podáváme s čerstvými lístky celeru.

Nejčtenější články a recepty

Domácí zubní pasta
Domácí zubní pasta
Bylinková zahrádka za oknem
Bylinková zahrádka za oknem
Prací gel
Prací gel
Muffiny s ovocem a vločkami
Muffiny s ovocem a vločkami
Domácí sirup
Domácí sirup
Aloe vera
Aloe vera
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one