v souladu s přírodou
CIMG3308.JPG
Kdo by si nechtěl občas osladit život?

Například takovým zdravým, bylinným sirupem bez barviv a konzervantů. To zní dobře, ne?

Bylinkové a ovocné sirupy si připravuji v různých podobách během celého roku, podle toho, co zrovna roste. Oblíbený je u nás doma třeba bezový, v létě rybízový a v zimě hlavně zázvorový sirup. Já mám nejraději bylinkový s větším podílem meduňky. A právě ten si teď pojďme připravit.

Samozřejmě můžete vybrat bylinky podle své chuti nebo podle toho, co ještě dnes najdete na zahradě nebo na louce. V tomto receptu hraje hlavní roli meduňka, které by mělo být nejvíce a určitě ještě roste a je třeba ji zpracovat než zmrzne. Jako další jsem zvolila bylinky, které mají příznivý vliv na naši imunitu. Třapatku nachovou (echinaceu) a šalvěj. Kdo má rád, může přidat i mátu (ve spojení s meduňkou je výborná). Množství jednotlivých bylin si každý může zvolit podle sebe. Nejvíce by však mělo být meduňky, je krásně aromatická, výborně chutná a uklidňuje.

Bylinky pořádně opláchněte a natrhejte do hrnce nebo větší mísy. Zalijte převařenou vodou tak, aby byly všechny ponořené. Přidejte 1-2 citróny nakrájené na kolečka. Pokud máte bio citróny, použijte je i se slupkou. Nechte vychladnout a uložte do chladu. Takto nechte luhovat 24 - 48 hod..
Poté sceďte nejlépe přes plátno (kapesník nebo utěrku), pořádně vymačkejte ať vám zůstane co nejvíce účinných látek v sirupu. Odměřte si, kolik tekutiny jste získali ( podle toho budeme přidávat cukr) a začněte pomalu zahřívat. Na každý litr šťávy přidejte 3/4kg třtinového cukru. Zahřívejte asi 30 min.. Nesmí však dojít k varu. Já ještě ke konci přidávám šťávu ze dvou citrónů nebo kyselinu citronovou (1 lžičku na 1litr). Kyselina citrónová nám to zakonzervuje. Čím déle budete zahřívat, tím hustší by měl sirup být, ale protože chceme aby nám tam zbyly nějaké vitamíny a další prospěšné látky, stačí těch 30 min.. Ještě horký sirup nalijte do láhví, které strerilizujte v troubě nebo přelijte vroucí vodou a hned uzavřete. Pokud chcete sirup skladovat delší dobu, doporučuji ho ještě zavařit. Buď klasicky 20 min. na 180°C nebo jako já v myčce na nejvyšší teplotu.

Ve sklepě mi pak vydrží celý rok.

Nejčtenější články a recepty

Domácí zubní pasta
Domácí zubní pasta
Bylinková zahrádka za oknem
Bylinková zahrádka za oknem
Prací gel
Prací gel
Muffiny s ovocem a vločkami
Muffiny s ovocem a vločkami
Domácí sirup
Domácí sirup
Aloe vera
Aloe vera
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one