Celozrnný kuskus
Čerstvou popř. mraženou zeleninu - použila jsem 1 velký lilek, 2 velké mrkve, 2 hrsti krájených fazolkových lusků (můžete použít také celer, kedluben, hrášek, papriky apod.)
1 - 2 cibule
2 stroužky česneku
římský kmín
olivový olej
bylinkovou sůl
sojovou omáčku
jarní cibulky nebo pórek
1 balíček sojového masa (kostky, nudličky)
Sojové maso uvaříme s bylinkovou solí podle návodu. Scedíme a přebytečnou vodu vymačkáme. Přidáme olivový olej, 1 utřený stroužek česneku, 1 lžíci tmavé a 1 lžíci světlé sojové omáčky. Promícháme a necháme odležet.
Mezi tím si pokrájíme a podusíme zeleninu. Cibuli, stroužek česneku a asi dvě špetky celého římského kmínu orestujeme na olivovém oleji. Přidáme na malé kostičky nakrájený lilek, na plátky nastrouhanou mrkev, na drobno nakrájené fazolkové lusky. Okořeníme bylinkovou solí a sojovou omáčkou, kterou není třeba šetřit. Podle potřeby přidáváme olivový olej a restujeme do měkka. Před koncem přidáme naložené sojové maso a část nakrájené jarní cibulky.
Dva hrnky celozrnného kuskusu promícháme s 1 lžičkou bylinkové soli, zalijeme čtyřmi hrnky vroucí vody a necháme asi 15 min. pod pokličkou bobtnat.
Nakonec vše smícháme a posypeme zelenou jarní cibulkou.
Dobrou chuť