Pohanka patří mezi základní suroviny zdravé výživy. Jako jedna z mála obilovin je vhodná také pro celiaky. Podporuje imunitní systém a napomáhá v léčbě žilních a cévních onemocnění. Její konzumace se doporučuje především v zimě, protože prohřívá organismus.
Pohanka se dá připravit podle nejrůznějších receptů. Je výborná jak na sladko, tak na slano.
Já vám dnes nabízím recept na pálivou pohanku s asijskou zeleninou a bambusovými výhonky.
pohanka
koriandr mletý
cibule
sůl
Pohanku (cca 300g) uvaříme v osolené vodě s 1 malou lžičkou koriandru a kouskem cibule.
350g - 400g mražené asijské zeleniny
bambusové výhonky
1 - 2 pálivé papričky
2 lžičky světlé sojové omáčky
2 lžičky tmavé sojové omáčky
2 lžičky pikantní hořčice
1 stroužek česneku
koriandr, sůl, olej
100g sýra (Pokud chcete dietní jídlo použijte tofu. Nám moc chutná s camembertem, ale může být i ementál či niva.)
Zeleninu podusíme s chilli papričkou, česnekem a bambusovými výhonky do měkka. Ochutíme sojovou omáčkou, hořčicí, solí a koriandrem a odstavíme. Hned vmícháme na drobno nakrájený sýr a uvařenou horkou pohanku. Vše promícháme a podáváme s kouskem sýra.
Dobrou chuť