Jáhly mají vysoký obsah minerálů, vlákniny, ale také vitamínů. Jsou snadno stravitelné, neobsahují lepek a příznivě působí na náš metabolismus. Jsou vhodnou potravou pro alergiky, diabetiky, těžce pracující osoby a lidi trpící nedostatkem železa.
700g vepřového plece
1 velká cuketa (nebo 2 menší)
2 cibule
3 stroužky česneku
200g smetany
jáhly
Kari nebo kurkuma
sojová omáčka
pepř, sůl
bylinky podle chuti
olej
Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme a na kostičky nakrájenou cuketu (větší cuketu oloupeme a odstraníme jádra). Vmícháme bylinky a dusíme do měkka. Mezi tím si připravíme na druhé pánvi maso, které orestujeme na malém množství oleje, ochutíme česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem a sojovou omáčkou. Hotové maso přimícháme k cuketám a přilijeme smetanu. Teď už jen promícháme a prohřejeme. Jako přílohu si připravíme jáhly, které uvaříme v osolené vodě s 1/2 lžičkou kari koření nebo kurkumy.
Kdo by chtěl dietnější verzi tohoto pokrmu, vynechá smetanu.