Ještě asi před třemi lety jsem si myslela, že je lilek pro mě nepoživatelná zelenina. Jedla jsem ho do té doby totiž asi jen dvakrát a vůbec mi nechutnal. Dnes už je tomu úplně naopak. Musela jsem si však lilek začít připravovat sama a podle své chutě.
Asi nejčastěji připravuji z lilku tyto chipsy, které se dají podávat jako samotný chod nebo součást hlavního jídla.
Více propečené křupavé plátky lilku můžete jako já podávat jen tak k vínečku místo brambůrek a oříšků. Spolu s plátky čerstvých rajčat se skvěle hodí ke grilovaném masu nebo rybě. A když lilek zkombinujeme s kozím sýrem a čerstvými bylinkami, získáme zajímavou večeři.
Lilek
olivový olej
česnek
oregano
sůl
Lilek nakrájím na stejně hrubé plátky. Pokud chceme mít křupavé chipsy, nakrájíme lilek na kolečka silná 1 cm, když budeme chtít šťavnatější plátky, třeba do salátu, musí mít tloušťku 1 a 1/2 až 2 cm. Nakrájený lilek rozložíme na papírové utěrky a osolíme (necháme vypotit). Asi po 10 min. odsajeme vysráženou vodu a otočíme na suché ubrousky. Troubu nebo gril rozehřejeme a smícháme si 1/2 dcl oleje se 2 menšími utřenými stroužky česneku a sušeným oreganem. Lilek naskládáme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný olejem a potřeme česnekovou směsí. Pečeme při 200 °C dozlatova nebo dokřupava.
Jsou výborné teplé i studené. Můžete si je předpřipravit i den předem.