Připravit si podomácku vlastní jogurt není vůbec žádná věda. Netrvá to ani moc dlouho a chutná opravdu výborně.
Potřebujeme jen:
2 l čerstvého mléka - nejlépe přímo od kravičky nebo z mlékomatu
malý kelímek kvalitního jogurtu (např. hollandia)
teploměr
uzavíratelné sklenice
Čerstvé mléko zahřejeme nad 60 °C a odstavíme. Jakmile vychladne na teplotu mezi 38 až 40°C přidáme jogurt a pořádně promícháme tak, aby nám tam neplavaly hrudky. Ihned naplníme do čistých sklenic, uzavřeme a zabalíme do teplé deky nebo peřiny a necháme přes noc jogurtovaťet. Ráno už si můžeme pochutnat na výborném jogurtu s vločkami, marmeládou či sušeným ovocem.
Já připravuji jak čisté jogurty, tak jogurty ochucené. Na ty si nachystám skleničky od přesnídávek do kterých dám pár lžiček domácí ovocné zavařeniny a pak doplním směsí mléka s jogurtem. Takto mám pak připravenu hotovou snídani nebo svačinu. Z čistého jogurtu dále připravuji třeba kapaný sýr, pomazánky nebo sladké nepečené dezerty.
A ještě jedna rada na závěr.
Chcete-li mít svůj domácí jogurt hustý podobně jako jsou ty řecké, nechte jej vykapat přes plátýnko které položíte do cedníku. Za několik hodin vám v plátýnku zůstane hustý jogurt a pod cedníkem syrovátka, kterou můžete použít třeba do buchty nebo do polévky.