Samotný mrkvový džus i recept, napsaný mou maminkou na starém otrhaném papíře, mě vždy přenese alespoň na chvíli zpátky do dětství. Do doby, kdy jsme s kamarády běhali celé dny venku. V sámošce jsme si za odměnu koupili ovocnou dřeň v papíru a výjimečně nám rodiče koupili i džus, který se tehdy prodával v plechovkách.
Džusy nám byly prostě tehdy vzácné. Když nám ale chtěla maminka nebo tety udělat o víkendu radost, uvařily nám tuto mrkvovou dobrotu, které bylo vždy dost i pro kamarády. Olizovali jsme se až za ušima :-).
Já jsem tento recept ještě trochu vylepšila a přidávám k mrkvi také jahody. Každý si však může připravit vlastní džus podle chuti.
Na přípravu potřebujeme:
1/2 kg šťavnaté mrkve
2 citróny
1/2 kg cukru
asi 2 hrsti jahod (čerstvých, mražených nebo používám i jahody zavařené ve vlastní šťávě)
2 lžičky kyseliny citrónové (prodlouží trvanlivost, ale pokud chcete vynechejte)
Mrkev na hrubo nastrouháme, zalijeme vodou přidáme na kousky nakrájené, oloupané a pecek zbavené citróny a vaříme 20 min.. Pak přidáme jahody a vaříme dalších 15 min.. Rozmixujeme, přidáme cukr a prohříváme než se rozpustí. Dolijeme do 5l převařenou vodou a vmícháme kys. citrónovou a máme hotovo.
Ideálně bychom měli hotový nápoj nechat 24 hod. odstát, ale my to nikdy nevydržíme :-).
Kdo nemá rád džusy s dužinou, může přecedit.