Prozradím Vám rychlý recept na výbornou švestkovou zavařeninu, kterou doma nazýváme povidla. Ale skutečná povidla to nejsou, jak poznamenal jeden učený člověk. Do správných povidel se totiž nepřidává cukr, proto jsem tuto zavařeninu nazvala ,,povidládou'', tedy křížencem povidel a marmelády.
Na rozdíl od dřívějšího pádlování u plotny, které trvalo 5 i více hodin, a muselo být opravdu intenzivní, aby se nám povidla nepřipálila, zabere tento výrobní postup minimum práce a také jen 1/5 času.
Potřebujeme:
2,5 kg švestek
3 lžíce octa z jablek nebo hroznů
300g cukru
1 lžičku skořice mleté
a rum
Švestky vypeckujeme a vyskládáme na plech s vysokým okrajem. Můžeme použít také větší pekáč nebo široký hrnec. Troubu předehřejeme na 250 °C, švestky pokapeme octem a pečeme 30 min.. Skvělé je to, že švestky nemusíme vůbec míchat nebo přesněji řečeno nesmíme, jinak by se povidla připálila.
NEMÍCHAT PO CELOU DOBU PEČENÍ !!!
Po uplynutí 30 min. švestky posypeme polovinou připravené dávky cukru a pečeme dalších 25 min.. Opět posypeme cukrem a dopečeme zase 25 min..
Rozpečené švestky (pokud pečeme na plechu, což doporučuji) přendáme do hrnce a rozmixujeme (mě někdy stačilo jen promíchat metlou a samy se úplně rozpadly). Přidáme skořici, 3 lžíce rumu a horké plníme do vypečených sklenic. Do každé sklenice na vrch nalijeme 1 - 2 lžičky rumu, uzavřeme a převrátíme.
Tuto povidládu pak mažu na palačinky, lívance, plním s ní mrkvánky, honzovky, ale je také skvělá do jogurtu nebo na teplý toast.
Ať chutná :-)