Rajčatová polévka je u nás doma velmi oblíbená a proto ji připravuji celkem často. Nejlepší je však v době sklizně rajčat.
Teď však máme zimu a proto si polévku připravíme z rajčátek zavařených nebo konzervovaných, protože ta koupená, rádoby čerstvá rajčata z obchodu nemají žádnou chuť.
Potřebujeme:
2 sklenice zavařených loupaných rajčat nebo 2 konzervy
sušenou bazalku
1 rajčatový protlak malý
1 velkou lžíci másla nebo oleje
1 lžíci třtinového cukru
sůl
2 - 3 lžíce hladké mouky (pohankové, špaldové ...)
1 mozarelu
Do vody přidáme rajčata, protlak, sušenou bazalku a uvaříme cca 20 min. Rozmixujeme, vrátíme na sporák a zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství vody. Provaříme, osladíme, osolíme a na závěr přidáme lžíci másla a ještě trochu bazalky.
Před podáváním přidáme na kostičky nakrájenou mozarelu.